Katkı maddesi ve hayvansal yağlar içeren hazır sabunlar kullanmak istemiyorsanız, evde kendi sabununuzu kendiniz yapabilirsiniz. Üstelik bunun için sadece kostik, bitkisel yağ, kül, su ve tuza ihtiyacınız var.

Temizliğin vazgeçilmez kahramanı sabunlar; mis kokularıyla ferahlık veriyor. Annelerimizin kullandığı lavanta ve gül kokulu sabunlar, günümüzde daha da çeşitlendi, renklendi ve değişti. Temel işlevi hijyen olan sabunda kimyasal katkılar artmaya, içerikten çok şekle önem verilmeye başlandı. Cildinizin sağlığına ve geri dönüşüme katkı sağlamak için, evde kendi sabununuzu kendiniz yapabilirsiniz. Üstelik hem kolay, hem pratik, hem de keyifli. İşte kendi sabununuzu yapmanın yolları:
Bir ölçü suya bir miktar temiz külü koyup ateşte ısıtın, ardından dinlendirin. Karışıma ne kadar kül koyacağınızı şu şekilde tespit edebilirsiniz: Küllü suya ufak bir patates koyun. Eğer patates batıyorsa, biraz daha kül eklemeniz gerekir. Patates tamamen suyun üzerine çıkarsa, karışıma biraz daha su koymalısınız.

BİR-İKİ AY KURUTUN
Küllü su karışımını hazırlayıp ısıttıktan sonra, başka bir kapta üç ölçü yağı, 40-50 dereceye ısıtın.
Yağ ılındıktan sonra üzerine küllü suyu ilave edin ve karışımı kısık ateşin üzerine alarak tahta kaşıkla karıştırın ve bir tutam tuz atın. Tuz, sabunun sert olmasını sağlar.
Yarım saat karıştırdıktan sonra, puding kıvamına geldiğinde; sabununuz hazır demektir. Bu karışımı hazırladığınız kaplara dökün ve iki gün kapta tutun.
Kaptan çıkardığınız sabun kalıplarını bir iki ay gölgede kuruttuktan sonra kullanabilirsiniz. Bu işlemi açık havada yapmanız ve çelik tencere kullanmanız, sağlık için önemli.
İyi bir sabun yapmanın püf noktası ise; karışımı köpük kalmayana kadar karıştırmaktır. Yağın içine lavanta ve gül yağı da koyabilirsiniz.

ZEYTİNYAĞI SABUNU NASIL YAPILIR?
Malzemeler: 6 litre zeytinyağı 6 litre su 1 kg. Lapointe kostik (klasik lavabo aç) ve metal olmayan kaplar
Uygulama: 1. YÖNTEM: SOĞUK SU SABUNU 1 kilo Lapointe kostik, 6 litre suyun içinde tamamen eritilir. Bu erimiş malzeme, 6 litre zeytinyağının üzerine damla damla akıtılır. Karışım, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılır. Oluşan sabun, uygun ortamda soğumaya bırakılır ve sonra bıçakla kesilerek kalıplanır.
2. YÖNTEM: SICAK SU SABUNU Bu yöntemde tek fark; işlemi kaynatarak tekrarlamaktır. Sıcak su sabununda, su altta kalır ve sabun üstte toplanır. Aynı şekilde bu sabun, uygun düz bir zemine dökülüp katılaşınca kesilir.

BİTKİSEL YAĞLAR CİLT İÇİN FAYDALI
Sabun yapmak için bitkisel veya hayvansal yağ, temiz odun külü, temiz su ve biraz tuz yeterli. Ticari olarak üretilen sabunların büyük bir kısmında hayvansal yağlar kullanılıyor. Çünkü bu yağlar, sabunun daha kolay ve daha çabuk köpürmesini sağlıyor. Ancak cilt sağlığı için bitkisel yağlar daha yararlı. Bu nedenle uzmanlar, bitkisel sabunları tavsiye ediyor. En sağlıklıları ise; zeytinyağı ve defne yağı sabunları… Bunun yanı sıra pamuk yağı ve fıstık yağı ile yapılan sabunları da kullanabilirsiniz. Kaliteli kül ise meşe odununun yakılmasıyla elde edilir. Açık renkli sabun içinse kayın veya elma ağacı külü kullanılabilir.

Main Menu